Cezar: het borstvoedingsverhaal

Derde kindje, derde keer borstvoeden.  As simple as that!  Met de opstartprobleempjes van de vorige keren in het achterhoofd zoek ik mij al tijdens de zwangerschap een lactatiekundige met een goede reputatie.  Ik vertel haar over hoe het de vorige keren traag op gang kwam.  Zo heb ik nooit last gehad van kraamstuwing en veel melk de eerste week ondanks veelvuldig aanleggen en al vanaf de tweede dag ofzo kolven ter extra stimulatie.  Mijn oudste twee verloren ook redelijk wat gewicht de eerste dagen en zijn allebei helaas en eigenlijk wat tegen mijn wil in wat bijgevoed.  Maar bon, dat ging mij dus deze keer niet overkomen.  Ik ging mijn borstvoedingsbeleid deze keer volledig optimaliseren.  Direct na de bevalling werd Cezar bij me gelegd en kreeg hij ruim de tijd om zijn weg naar de borst te zoeken.  En hij deed dat perfect.  De eerste week zijn we in feite volledig skin to skin gebleven om zo de productie goed op gang te brengen.  De eerste twee weken leek dat ook goed te lukken.  Cezar viel niet zo veel af en zat op dag 9 al terug op zijn geboortegewicht.  Hij had ook al snel gewone borstvoedingsstoelgang.  Ik zit op mijn roze wolk en ben supercontent dat de opstart zo goed is gelukt.

Maar na twee weken keert plots het tij.  Cezar komt amper nog bij en zakt onder de laagste curve.  Ik blijf veelvuldig aanleggen en maak er een punt van om hem meer dan twaalf keer te voeden.  Maar Cezar valt bij elke voeding in slaap en is niet meer wakker te krijgen.  Hij vraagt ook niet meer zelf om een voeding en brengt zijn dagen al slapend door.  Elke voeding is een strijd om hem wakker genoeg te krijgen.  Ik start met nakolven na elke voeding, maar de opbrengst is pover.  Alles wat ik verzamel krijgt hij al vingervoedend bij.  Ook dit volstaat echter niet om Cezar te doen bijkomen.  De vroedvrouw stelt voor om hem wat bij te voeden met donormelk.  Ik vind dit aanvankelijk wat een vreemd idee, maar melk van een koe normaler vinden is misschien nog vreemder.  Zo voeden we hem een tijdje een 40-80cc per dag bij en dit helpt.  Cezar begint de p1-curve wat te volgen.  Ondertussen blijf ik voeden voeden voeden, kolven kolven kolven, motilium nemen, wisselvoeden, borstcompressie uitoefenen, skinnen, borstvoedingsthee drinken, fenegriek nemen,…  Echter wanneer we de bijvoeding een aantal weken later weer wat willen afbouwen zakt zijn gewicht onmiddellijk opnieuw en neem de slaperigheid weer toe.

Ondertussen beginnen we ons ook steeds meer zorgen te maken over Cezar. Om het groeiende gezwelletje boven zijn oog, zijn ongelijke pupillen en zijn slaperigheid.  Waarschijnlijk ook niet geweldig voor de productie.  Al snel hebben we vier kinderartsen, twee lactatiekundigen en twee ziekenhuizen achter de kiezen.  Het gezwelletje zou een dermoïd cyste zijn waaraan liefst pas na zijn eerste verjaardag zal moeten geopereerd worden.  Zijn oogjes zelf zouden in orde zijn en een mri moet nu uitwijzen waar het probleem in de bezenuwing ligt.

Mijn lactatiekundige geeft aan dat ze vermoedt dat ik toch niet over een optimaal klierweefsel beschik en dat Cezar waarschijnlijk te klein en te zwak was om wat er is optimaal te stimuleren.  Waarschijnlijk heeft hij tijdens de kritische periode het nooit goed op gang gekregen.  Ik kan en wil dit maar niet geloven.  Ik zal wel eens bewijzen dat mijn lijf het wel kan en blijf er voor gaan.  Mijn dagen blijven volledig in teken staan van de borstvoeding.  Maar alle inspanning ten spijt, het wordt maar niet meer.  Ik breek en word een tijdje enorm triest en boos op mijn lijf omdat het mijn baby in de steek laat.  Ik raak gefrustreerd door de “borstvoeding is de beste start” folders in elke wachtzaal waar ik kom en door de “als het niet lukt heb je het niet graag genoeg gewild” commentaren op borstvoedingsfora.

Uiteindelijk besluit ik om alle voedingen af te kolven zodat ik precies weet hoeveel ik hem moet bijvoeden.  Niet optimaal ter stimulering, maar op dit moment wel beter voor mijn gemoedsrust.  En wat het Cezar betreft, helpt het om hem op krachten te doen.  Voor mezelf vind ik het triest omdat ik de intimiteit van het live voeden enorm mis.

Ondertussen ga ik op zoek naar antwoorden en stuur ik mails met mijn verhaal naar LLL en een bekende lactatiekundige uit Nederland in de hoop op wat antwoorden die me kunnen helpen het wat los te laten.

Deze mail gaat de deur uit:

Hallo,

Graag zou ik even mijn borstvoedingsverhaal met jullie delen in de hoop dat er iemand mij kan vertellen waar het misliep.  Het zou voor mij veel betekenen om hier wat meer duidelijkheid in te krijgen.  Ik heb het er momenteel nog steeds heel erg moeilijk mee om te aanvaarden dat het fout ging.  
Mijn jongste zoontje is nu 3,5 maand oud.  Hij werd geboren na een voldragen zwangerschap, maar was in vergelijking met zijn twee oudere broers opvallend licht: 2.66kg.  Verder was alles normaal.  Zwangerschap en bevalling zijn goed verlopen.  Mijn twee oudste zoontjes heb ik zonder problemen borstvoeding kunnen geven tot op het moment dat ik zelf besliste te stoppen.  De oudste 8 maanden en mijn tweede 14 maanden.  Enkel bij de opstart van de bv waren er toen ook wat problemen.  Traag op gang komen van de melkproductie ondanks frequent (>12 keer per etmaal) aanleggen, maar na een tweetal weken was dit zeker opgelost.  
Met dit in het achterhoofd wilde ik deze keer absoluut een optimaal bvbeleid.  Ik koos voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis olv een vroedvrouw (die ook lactatiekundige is).  Het bvbeleid werd op voorhand goed doorgesproken en ook zo uitgevoerd.  Mijn zoontje werd direct na de bevalling bij me gelegd.  Hij zocht en vond zo zelf zijn weg naar de borst.  De eerste week hebben we vrijwel volledig skin to skin doorgebracht. Hij viel niet zo veel af en op dag 9 had hij zijn geboortegewicht terug. De eerste twee weken verliep alles vrij vlot.  Ik legde mijn zoontje frequent aan en hij zoog steeds goed.  De lk bleef ook meekijken en volgens haar ging alles goed.  Na twee weken stagneerde zijn gewichtsevolutie en begon hij steeds minder goed bij te komen.  Mijn zoontje viel tijdens de voedingen steeds in slaap en was amper nog wakker te krijgen en dronk veel minder goed.  Ik probeerde na te kolven om mijn productie zo wat te stimuleren, maar ik kreeg er na een voeding amper 30cc uit.  We zijn na een maand beginnen bijvoeden met donormelk omdat hij nog steeds amper bijkwam en ganse dagen bleef slapen.  Ik bleef frequent aanleggen, nakolven, maar mijn productie reageerde niet.  Ik startte ook met domperidon (3x20mg), deed aan wisselvoeden, borstcompressie, dronk bvthee,… maar niets leek te baten.  
Momenteel geef ik een combinatie van moedemelk, donormelk en kunstvoeding.  Ik kolf tien keer per dag af en geef alles met de fles omdat ik zo weet hoeveel ik moet aanvullen.  Ik raak per etmaal aan een goede 600cc.  Ondertussen komt mijn zoontje wel terug goed bij en ontwikkelt hij zich verder normaal.  
Ik raadpleegde twee lactatiekundigen, zocht overal naar info, maar niemand lijkt me te kunnen zeggen waar het net misliep of wat ik nog meer had kunnen doen.
Opvallend was dat tijdens deze zwangerschap mijn borsten totaal niet in volume toenamen en dat ik tijdens de kraamweek totaal geen stuwing had (dit laatste had ik bij mijn vorige twee kinderen ook wel niet).  
Ik merk bij mezelf dat ik het nog steeds niet kan loslaten en nog altijd hoop op tenminste een verklaring voor mijn verhaal.  Het doet me ontzettend veel verdriet dat ik hem niet de beste start heb kunnen geven.  
Zou u me kunnen helpen in mijn zoektocht?
De antwoorden bevestigden de hypothese van mijn eigen lactatiekundige.

Allereerst: je hebt je kindje juist wel de allerbeste start gegeven die mogelijk is: huid op huid bij mama en zo veel aan de borst als hij zich maar wensen kan. Je hebt je grondig voorbereid en alle mogelijke maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er een goede start was. En die start was ook goed, de eerste twee weken.

Ik kan zo op een afstand en achteraf niet met zekerheid zeggen wat er aan de hand is geweest, maar ik kan wel een paar factoren noemen die mogelijk een rol gespeeld kunnen hebben. Ik begin met zijn geboortegewicht, dat inderdaad erg laag was. Op de bijgaande afbeelding* zie je dat zijn geboorte gewicht net boven de rode lijn zit (de P3, alles onder de P5 geldt als dysmatuur), maar zijn lengte precies op de oranje lijn (de P15, dat is aan de ondergrens van gemiddeld). Hij was dus zowel in vergelijking met zijn broertjes als ten opzichte van zijn eigen lengte te licht. Dit kan leiden tot onvoldoende kracht om zelfstandig de borsten actief te stimuleren (in de eerste tijd na de geboorte verloopt de melkproductie volledig onder invloed van hormonen en heeft het drinken van de baby nog niet heel veel effect; minder goede technieken in deze eerste tijd kunnen er wel voor zorgen dat het uiteindelijke melkmakende vermogen van de borsten minder wordt of dat de baby na de eerst periode niet beschikt over een techniek die voor voldoende melkaanmaak kan zorgen). Maar het kan ook wijzen op tekorten in de baarmoeder, mogelijk door een verminderde werking van de placenta of door een probleem met de opname van voedingsstoffen. Dit kan ook na de geboorte nog spelen en kan er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor zijn dat een kind meer voeding nodig heeft om aan voldoende opneembare voedingsstoffen te komen.

Een suboptimale techniek kan ook het maar moeizaam vermeerderen van de productie door kolven verklaren. In de eerste tijd na de geboorte worden de prolactine receptoren in de melkklieren aangelegd/geactiveerd door de krachtige en doelgerichte stimulatie van de borsten. Een kind met een minder goede techniek kan heel goed lijken te drinken zonder ook actief de borsten te stimuleren. Hij hoeft immers alleen de toch al geproduceerde melk op te vangen. Als de prolactinereceptoren niet optimaal zijn geactiveerd kan het moeilijk zijn om de melkproductie te verhogen, zeker met alleen kolven.

Daarnaast kan een probleem in de aanleg van klierweefsel en/of in de hormonale werking een rol spelen. Ook bij de eerste twee waren er wat opstartproblemen bij het op gang komen van de productie. Dat kan een oorzaak hebben in de anatomische aanleg of het hormonale functioneren. Met een krachtig en efficiënt drinkend kind kan dat ondervangen worden, waardoor de melkproductie alsnog op een acceptabel niveau komt. Met een door andere oorzaken minder efficiënt of krachtig kind kan het zijn dat die anatomische en/of hormonale variaties niet kunnen worden gecompenseerd en de melkproductie achter blijft.

Dit zijn de factoren die ik als mogelijke oorzaken voor de moeizame melkproductie en de moeizame groei zie. Dit is dus geen sluitende diagnose, maar het zijn denkrichtingen. Ik wil adviseren Cezar eens goed te laten nakijken door een kinderarts om mogelijke oorzaken voor het lage geboortegewicht te zoeken en om te zien of er mogelijk sprake is van een stofwisselingsprobleem of een andere achterliggende ziekte of aandoening. Ik voorzie daar geen ernstige zaken, maar het kan geen kwaad het na te kijken.

 

Ondertussen ben ik al kolvend tot voorbij de vier maanden geraakt.  De hoop op lang voeden heb ik met pijn in het hart moeten loslaten.  Cezar herkent amper nog de borst.  Met de hulp van een hele lieve mama krijgt hij nu wel terug exclusief moedermelk en wordt hij bijgevoed met donormelk.  Wie weet lukt het wel om zo tot aan de 6 maanden te raken.  Dat zou ik in deze situatie al een mooie prestatie vinden.  Langer dan dat zie ik het niet te rekken.  Ik ben er ondertussen ook stilletjes aan aan toe om die kolf ritueel te verbranden.  Live voeden is een van de schoonste dingen die ik in mijn leven heb kunnen doen, maar kolven is dat wat mij betreft absoluut niet.

 

Advertenties

5 thoughts on “Cezar: het borstvoedingsverhaal

  1. Je deed er echt alles aan! En Cézar kreeg echt de allerbeste start, dat staat als een paal boven water! Ik begrijp echter wel heel goed dat het loslaten niet eenvoudig is!! (daar ben ik ook geen krak in 😉 )

  2. oh, wat een ontroerend verhaal. Een hart onder de riem voor jou! Wat een doorzettingsvermogen! Echt knap wat je allemaal gedaan hebt! Je hebt echt alles gedaan wat je kon. Je kan jezelf niets verwijten. Hopelijk kan je er vrede mee nemen. Cezar heeft het het allerbeste gekregen. Veel goede moed nog.

  3. Amai! Wat een verhaal! Ik wist datvhe kolfde, maar dat dit de achterliggende reden was…. Zoveel doorzettingsvermogen. Vele anderen (mezelf inclusief denk ik) hadden het al lang opgegeven. Chapeau voor jou! En zoals de vrouw in de mail antwoordt: je hebt hem echt wel de beste start gegeven en je bent (en zal altijd blijven) ook de beste mama die cezar zich zou kunnen voorstellen, je haalt werkelijk alles alles alles uit de kast voor je kleine mannetje! Dat is wel duidelijk…

  4. Amaai Sarah you rock! wat een pracht moeder ben jij! Stop met aan jezelf te twijfelen, jij bent het beste dat Cezar zich kan wensen…
    Ik heb met de tweeling veel sneller opgegeven en heb daar heimelijk ook wel spijt van. Jij doet wat je hart zegt!
    Ik bewonder je doorzettingsvermogen en je groot hart!

  5. Ik vind het ongelooflijk spijtig voor je dat je borstvoedingsdroom niet is uitgekomen. Dat loslaten moet echt moeilijk zijn. Je hebt echt wel alles geprobeerd en alle mogelijke deskundigen geconsulteerd. Zoals je zegt, kolven op deze manier is eigenlijk geen onderdeel van de borstvoedingsdroom. Ik hoop dat je over een tijdje vooral trots kan zijn op jezelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s